Kiderítettük: a Fidesz halogató technikával akarja kivéreztetni az Isztambuli egyezményt. Mutassuk meg, hogy a többség a nők elleni erőszak ellen van! Szükség van Rád is, csatlakozz, kattints!

Közzétette: Szél Bernadett – 2017. május 30., kedd

 

Habár Magyarország 2014. március 14-én aláírta a családon belüli erőszakkal és a nők elleni erőszakkal szemben fellépő, ezek megelőzését biztosító Isztambuli egyezményt, a magyar kormány a mai napig nem volt hajlandó ratifikálni, azaz kihirdetni, és törvénybe foglalni azt. Az Igazságügyi Minisztérium által felállított Nőkkel Szembeni Erőszakkal Foglalkozó Munkacsoport addig jutott csupán, hogy 2017. február 14-én állampolgári véleményezésre bocsátotta az általa átdolgozott, az egyezmény jelentős rendelkezéseit mellőző változatot. Azóta a kormány egy furcsa, nemi identitásra hivatkozó értékvitát kezdeményezett az egyezmény körül, melyre hivatkozva a mai napig megtagadja annak kihirdetését.

A Belügyminisztériumadatai szerint 2015-ben 324, 2016-ban több, 391 kapcsolati erőszak bűncselekményt követtek el Magyarországon. A partner, vagy volt partner által elkövetett erőszakos bűncselekmányek 89.8%-ban nő volt az áldozata, míg a kapcsolati erőszak bűncselekmény női sértettjeinek aránya 92% volt 2016-ban.

A Lehet Más a Jövő álláspontja az, hogy a kormány ezzel a bűnelkövetők, és nem az áldozatok mellett foglal állást, és megpróbálja egy, az egyezményre nézve irreleváns vitával elterelni róla a figyelmet. Határozottan felszólítjuk a kormányt, hogy minél előbb álljon ki a bántalmazott nők mellett, és ratifikálja az egyezményt! Addig is szolidaritásunk jeléül lila kitűzővel fogunk megjelenni a nyilvánosságban.

Ha csatlakozni szeretnél az online kampányhoz, itt megteheted: https://facebook.com/profilepicframes

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.