Fáklyás felvonulással emlékeztünk 1956 hőseire

Több száz résztvevővel indult el a fáklyás felvonulás a Szent Gellért térről, melynek célja kettős volt: emlékezni 1956 hőseire, valamint az egyetemek magánosításával kiállni a tandíjmentesség mellett.

A felvonuláson az LMP prominens politikusai is jelen voltak.

A gyülekezőt követően a tömeg fáklyákkal vonult át a Szabadság hídon keresztül egészen a Fővám térig, ahol elhangzottak az események beszédei is.

A fotót készítette: Mizsei László

A Corvinus Egyetem előtt megtartott beszédében Pitz Dániel, szervezetünk elnöke kiemelte, hogy a felsőoktatásban tanulók mindig is fontos szerepet játszottak a magyar történelem alakításában, így például 1848-ban és 1956-ban is, ezért ki kell állni a tandíjmentesség mellett.

“Évről évre egyre több fiatal mondja azt, hogy a jelenlegi helyzetből nem kér és inkább más országban próbál boldogulni, mert itthon nincsenek meg az ehhez szükséges feltételek. A bérek alacsonyak, egyre több a szegénységben élők száma, miközben néhány jóbarát óriási vagyonra tesz szert. Elképesztően magasak az adók és ilyen körülmények mellett szinte megoldhatatlan, hogy az önállóságra vágyó pályakezdők elhagyhassák a szülői házukat. Az albérletek mára megfizethetetlenek lettek, és a lakástakarék-pénztárak megszűntetésével még egy esetleges hitel melletti ingatlavásárlás kérdése is teljesen megoldatlanul maradt. Ha nem vagy a NER része, nem fogsz tudni boldogulni Magyarországon. Olyan ez, mint a kommunista időszak. Ha nem vagy a rendszer kiszolgálója, támadnak, megfélemlítenek és nem ülhetsz ahhoz az asztalhoz, ahol ők esznek.

Ez rejtőzik az egyetemek átszervezése mögött is az új ösztöndíj-rendszer kialakításában. Ha nem a rendszert szolgálod, lázadsz, kimondod gondolataidat, az egyéni elbírálás során jó eséllyel nem kapsz ösztöndíjat és nem tanulhatsz az állam segítségével.”

Pitz Dániel beszédét követően Puzsér Róbert független főpolgármester-jelölt szólalt fel, akinek programját és indulását is támogatja a Lehet Más a Jövő szervezet.

Puzsér Róbert teljes beszéde vágatlanul itt tekinthető meg: