Elérhetőségek:

E-mail:info@lehetmasajovo.hu
Telefon:+36 30 567 99 51

 

A Lehet Más a Jövő közleményei
Dátum: 2018.10.26.
Az LMP törvényjavaslatot nyújt be a Lex CEU-szabályozás eltörlése érdekében

Pitz Dániel, a Lehet Más a Jövő elnöke sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a Közép-Európai Egyetem (CEU) ellen politikai leszámolás zajlik. A helyzet pedig egyértelmű: a CEU jó Magyarországnak, a lex CEU viszont rossz az országnak. Az LMP szerint még mindig nem késő visszavonni a felsőoktatási törvény CEU-t ellehetetlenítő módosítását. Az LMP ezért törvénymódosítási javaslatot nyújt be.

A törvényjavaslat célja a 2017. évi XXV. törvény előtti állapotokhoz való visszatérés, azaz azoknak a CEU-ellenes feltételeknek a hatályon kívül helyezése, amelyeket az LMP egyébiránt korábbban az Alkotmánybíróság előtt is támadott.

Pitz Dániel elmondta: a jól működő egyetemek vegzálása helyett a felsőoktatásból kivont források visszafordítására, az egyetemek magánosításának leállítására és a tandíj bevezetésének visszavonására van szükség.

A Lehet Más a Jövő november 7-én szolidaritási tüntetést szervez a CEU mellett.
Dátum: 2018.10.10.
Az LMP ifjúsági szervezete online petíciót és aláírásgyűjtést indít a felsőoktatás fizetőssé tétele ellen

A Lehet Más a Jövő, az LMP ifjúsági szervezete online petíciót indít, illetve a hétfői naptól aláírásgyűjtésbe kezd a felsőoktatás fizetőssé tétele ellen.

A kormány legújabb intézkedésével kapcsolatban ugyanis határozott meggyőződésünk, hogy az államnak kell fenntartania a felsőoktatást, azt a hallgatóknak ingyenessé kell tenni, bármilyen tandíjra vonatkozó intézkedést azonnali hatállyal ki kell vezetni. A jövőnket ugyanis nem adjuk.

Az online petíció aláírására a Lehet Más a Jövő honlapján van lehetőség (https://lehetmasajovo.hu/stoptandij/). 2018. október 15-től, hétfőtől pedig a Lehet Más a Jövő és az LMP aktivistái budapesti és országos aláírásgyűjtésbe kezdenek. Követeljük a kormánytól, hogy senkit ne fosszanak meg a tanulás lehetőségétől, és ne engedjék el az állam kötelékéből az egyetemeket. Ne engedjük, hogy a kormány újabb területet gyarmatosítson: az oktatás nem lehet kevesek kiváltsága.

Pitz Dániel,
a Lehet Más a Jövő elnöke
Dátum: 2018.08.12.
A kormány magára hagyta a fiatalokat

Pitz Dániel, a Lehet Más a Jövő elnöke sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy a felsőoktatási felvételi ponthatárok rögzítése után a kormányzattól a fiatalok nem számíthatnak további támogatásra, érdemi segítségre. A Lehet Más a Jövő az LMP-vel együttműködésben olyan intézkedéseket javasol, amelyekkel minél több fiatal tanulhat tovább vagy szerezhet használható szakmát, illetve amelyekkel érdemben megkönnyítik a családok életét.

A Lehet Más a Jövő elnöke sajtótájékoztatóján kiemelte: a családok számára a fiatalok taníttatása hatalmas terhet jelent. Havi szinten több tízezer forintos kiadással kell számolni, egy teljes diploma ára a tandíj megfizetésével és a megélhetés költségével együtt több millió forint is lehet. Pitz Dániel aláhúzta, hogy akár a család, akár a fiatal maga állja ezeket a költségeket, aránytalan megterhelést jelent, ami pedig továbbtanulás rovására is mehet.

A Lehet Más a Jövő az LMP-vel együttműködésben javasolja azon intézkedések meghozatalát, amelyek valóban a magyar fiatalok és családok érdekeit szolgálják. Pitz kiemelte ezek közül a felsőoktatási tandíj eltörlését, az ösztöndíjak bővítését, a családi pótlék és családi adókedvezmény kibővítését, a bérlakás-program beindítását.

A Lehet Más a Jövő és az LMP határozott meggyőződése, hogy ezek az intézkedések az alapjai annak, hogy fiatalok százezreinek külföldre vándorlását megakadályozzuk: ezek a javaslatok is részei az LMP demográfiai programjának.
Dátum: 2018.09.15.
Mikor kezdődik el végre a családok éve?

A Lehet Más a Jövő követeli, hogy az állam azonnal oldja meg a fiatalok lakhatási problémáit.

Magyarországon ma az albérletárak megfizethetetlenek egy egyszerű család számára, így sokan nem tudják gyermeküket a felsőoktatásban taníttatni. Míg 2003-ban 160 ezer diák felvételizett valamely felsőoktatási intézménybe, addig ez a szám 2018-ban mindössze 107 ezer fő volt. Egy átgondolt lakáskoncepcióval az állam és az önkormányzatok csökkenthetnék a diákok és a családok terheit.
A családok számára a fiatalok taníttatása hatalmas terhet jelent. Havi szinten több tízezer forintos kiadással kell számolni, egy teljes diploma „ára” a tandíj megfizetésével és a megélhetés költségével együtt több millió forint is lehet. Akár a család, akár a fiatal maga állja ezeket a költségeket, mindez aránytalan megterhelést jelent, ami a továbbtanulás rovására is mehet - mondta Tóth Áron, a Lehet Más a Jövő elnökségi tagja.

A szervezet közérdekű adatigénylést adott be azokra a településekre, ahol felsőoktatási intézmény, vagy annak valamely kara működik. Bár a közérdekű adatigénylés során még 23 önkormányzat (mely vagy település, vagy budapesti kerület) még nem adott választ, az jól látszik, hogy számtalan ingatlan, szám szerint 3386 lakás áll üresen, pályáztatás és bérlő kijelölése nélkül szerte az országban - ismertette az adatokat Pitz Dániel a szervezet elnöke.

A szervezet követeli, hogy ha a Kormány valóban fontosnak tartja a családok évét, akkor biztosítson lakhatási lehetőséget, mind a felsőoktatában tanuló diákoknak, mint a pályakezdő fiatalok részére, akik az elszabadult ingatlan és albérletárak miatt nem tudnának Magyarországon boldogulni.

Képek: https://lehetmasajovo.hu/wp-content/uploads/2018/09/IMG_9680.jpg

https://lehetmasajovo.hu/wp-content/uploads/2018/09/IMG_9697.jpg

https://lehetmasajovo.hu/wp-content/uploads/2018/09/IMG_9710.jpg