Mikor kezdődik el végre a családok éve?

A Lehet Más a Jövő követeli, hogy az állam azonnal oldja meg a fiatalok lakhatási problémáit.

Magyarországon ma az albérletárak megfizethetetlenek egy egyszerű család számára, így sokan nem tudják gyermeküket a felsőoktatásban taníttatni. Míg 2003-ban 160 ezer diák felvételizett valamely felsőoktatási intézménybe, addig ez a szám 2018-ban mindössze 107 ezer fő volt. Egy átgondolt lakáskoncepcióval az állam és az önkormányzatok csökkenthetnék a diákok és a családok terheit.
A családok számára a fiatalok taníttatása hatalmas terhet jelent. Havi szinten több tízezer forintos kiadással kell számolni, egy teljes diploma „ára” a tandíj megfizetésével és a megélhetés költségével együtt több millió forint is lehet. Akár a család, akár a fiatal maga állja ezeket a költségeket, mindez aránytalan megterhelést jelent, ami a továbbtanulás rovására is mehet – mondta Tóth Áron, a Lehet Más a Jövő elnökségi tagja.

A szervezet közérdekű adatigénylést adott be azokra a településekre, ahol felsőoktatási intézmény, vagy annak valamely kara működik. Bár a közérdekű adatigénylés során még 23 önkormányzat még nem adott választ, az jól látszik, hogy számtalan ingatlan, szám szerint 3386 lakás áll üresen, pályáztatás és bérlő kijelölése nélkül szerte az országban – ismertette az adatokat Pitz Dániel a szervezet elnöke.

A szervezet követeli, hogy ha a Kormány valóban fontosnak tartja a családok évét, akkor biztosítson lakhatási lehetőséget, mind a felsőoktatában tanuló diákoknak, mint a pályakezdő fiatalok részére, akik az elszabadult ingatlan és albérletárak miatt nem tudnának Magyarországon boldogulni.