Szerintünk nem elég csupán egyetlen lépést megtenni a felsőoktatásban tanuló vagy onnan kikerülő fiatalok terheinek csökkentése érdekében.

A Lehet Más a Jövő üdvözli a kormány lépését a diákhitelesek terheinek csökkentése érdekében. Egyetértünk azzal, hogy minden anyagi akadályt el kell hárítani, ami a fiatalok továbbtanulásának akadályában áll. Nem szabad megfeledkezni ugyanakkor azokról a diákhitelesekről sem, akik hosszú évek óta nyögik a törlesztőrészleteket. Az összesen több mint 380 ezer diákhiteles közül majdnem 33 ezer késedelmes törlesztő van, rajtuk mindenképpen segíteni kell. A Lehet Más a Jövő ezért azt kéri a kormánytól, hogy a korábbi diákhiteleket is vizsgálják felül és tegyék lehetővé, hogy az összes Diákhitel 0%-os kamatozású legyen.

Ma Magyarországon egyre nehezebb bekerülni főiskolákra, egyetemekre. Az egyik legfontosabb akadályt az anyagi terhek jelentik. Ezért nem elég csupán a diákhitel feltételeinek enyhítése, szükség van a tandíj eltörlésére, az ösztöndíjak emelésére és a családtámogatások kiterjesztésére a felsőoktatásban tanuló fiatalokra is.

Apostol Klaudia és Páli Zoltán,
a Lehet Más a Jövő társelnökei