Minőség, egyetemi autonómia és a társadalmi mobilitás kell

Tegnap meghatározták a 2018-as felvételi ponthatárokat. Szeretnénk mindenkinek gratulálni, aki bejutott valamely felsőoktatási intézménybe. Külön kell szólnunk sajnos arról a többezer fiatalról, akik már nem is voltak érdekeltek ebben a felvételi ponthatár húzásban, mert az Orbán-kormány elhibázott gazdaság- és társadalompolitikájának köszönhetően már itt hagyták hazánkat.

Fiatalok tízezreiről van szó. A Lehet Más a Jövő azon fog gőzerővel dolgozni, hogy ezek a fiatalok egy nyugodt és stabil országba térhessenek vissza. Akik pedig itthon maradtak, a megérdemelt boldogság mellett családtagjaikkal együtt most azt kezdik el tervezni: hogyan fizessék ki ezt az egészet? Mert hogy a Fidesz az elmúlt 8 évben az egyetemromboló, hallgatóellenes, destruktív felsőoktatási koncepciója még egy valamit jelentett: tulajdonképpen a tandíj bevezetését.

Már tegnap is láthattuk, hogy milyen szűk kereteket szab meg az oktatási kormányzat az államilag finanszírozott helyek tekintetében. Pedig a felsőoktatás nem szabad, hogy egy szűk elitnek szóljon: ki kell tárni a felsőoktatás kapuit, nyitottá kell tenni.

A Lehet Más a Jövő az LMP-vel egyetértésben a felsőoktatásban is a minőséget, az egyetemi autonómiát és a társadalmi mobilitást tartja fő célnak. Pitz Dániel sajtótájékoztatóján ismertette ezen pontokat:

  • Vissza kell pótolni a felsőktatásból kivont forrásokat.
  • Meg kell emelni az oktatásban dolgozók bérét.
  • Vissza kell állítani az egyetemek autonómiáját: első körben át kell alakítani a kancellária-rendszert: nem gyámkodhatnak az állam a kancellárokon keresztül az egyetemeken. Elhisszük, hogy az Orbán-kormány már mindent és mindenkit gyámság alá akar helyezni, de a jövő nem lehet gyámság alatt. (meg kell szüntetni tehát a kancellárok vétójogát).
  • Meg kell szüntetni a központilag meghatározott keretszámok rendszerét
  • Mivel a középiskolából hozott pontszámok nem adnak reális képet a jelentkezők képességeiről, lehetővé kell tenni, hogy az egyetem a felvételi eljárás során maga ellenőrizze ezt. Ugyanakkor, az egyenlő esélyek érdekében ingyenes felsőoktatási előkészítő tanfolyamokat kell indítani a hátrányos helyzetű fiatalok számára.